„Sibiul este deja amintire… Ștabii europeni perindați prin burgul de baștină al președintelui Klaus Werner Iohannis ne-au transmis bezele cu sâc-sâc, au călcat țanțoș pe covorul roșu, asemenea starletelor de cinema și ne-au aruncat în silă niște șiraguri de mărgele de sticlă. Unul singur, premierul olandez Mark Rutte, a schimbat ruta amabilităților de protocol, insultându-ne grosolan: «Când vă veți conforma tuturor regulilor - statul de drept, democrația -, mai discutăm. Nu mergeți în direcția corectă în acest moment». Așa ne-a suduit batavul, supărat probabil că papuașii moldo-valahi încă mai țin la niscaiva obiective economicostrategice, în loc să le înstrăineze pe daiboj onorabililor investitori occidentali”.
Comentariul de mai sus îi aparține avocatului și publicistului Marian Nazat, cunoscut pentru reticența și suspiciunea fățișe puse între Europa lor, a vesticilor, și Europa noastră, a perifericilor, niciodată egale. E, până la urmă, unul dintre puținii bărbați ai României care are curajul să-și exprime opinia răspicat (și dezinteresat politic), fără a-și mai destrăma cuvintele în zorzoane și acolade învăluitoare răsuflate. Îi place să lustruiască fraza, s-o privească, scriitoricește, prin lentila creației dichisite - e drept -, dar o face atât de convins în revolta lui încât seduce necondiționat.
Uitați cum îl urechează pe olandezul zburător Mark, al cărui mesaj încearcă să-l așeze în tipare populare: „«Acceptați în genunchi toate regulile noastre și a voastră-i pajiștea cu verdeață de apoi!». Obrăznicia ipochimenului n-a fost o scăpare, să nu fim mai naivi decât s-ar cuveni - ne avertizează Nazat. Dimpotrivă, cineva trebuia să ne spună, brutal și insolent, ca oricărui argat îndărătnic și calic, că stăpânii sunt nemulțumiți. Între discursurile de rumeguș, strecurate printre sarmale, mămăliguță, papanași și licori parfumate, sudalma oficialului din țara de jos a cam trecut neobservată. Mamelucul de la Cotroceni a zâmbit nătâng, urmându-și pas cu pas agenda personală, scrisă de alții, iar guvernanții au tăcut mâlc, să nu care cumva să le strice musafirilor siesta. Ploconire și înjosire, iată reperele veșnice ale politicii externe românești, așa încât de ce ne-am mira că toți netrebnicii de aiurea ne tratează ca pe niște primitivi ieșiți din Muzeul Antipa…”.
Tristă concluzie. Totuși, cum vi se pare? Poate greșește, poate nu, dar modul în care o face m-a convins (de această dată) să-i aloc cea mai mare parte a spațiului meu de exprimare. De ce? Pentru că merită. Hai să mai gândim și altfel, ce Dumnezeu!
În continuare, Nazat aduce vorba despre ce-l interesa de fapt: Declarația de la Sibiu. Pe care o face praf! „Hârtia cu pricina este de-o stupiditate zguduitoare, amintind de documentele programatice ale răposatului partid comunist. Zău că nu e nicio diferență, parcă le-ar fi clocit aceeași minte, o risipă de banalități, de sloganuri taman bune să gâdile la lingurică gloata consumatoare de democrație gata preparată în bucătăriile suprastatale. Declarația iscălită pe plaiul mioritic conține gogomănii cu ghiotura, în tonul actualei corectitudini politice, un decalog demn de politrucii cooperativizării”.
Pentru a ne convinge, avocatul pledează organizat în zece puncte. Le redau integral:
1. Așadar, „vom apăra o singură Europă - de la est la vest și de la nord la sud”.
Ptiu, drace, na că sunt mai multe Ieurope, iar eu, netotul, habar n-aveam! Dar cum s-o identific pe cea pe care, iată, sunt obligat să o apăr? Ni se va da și un ghid ca să o recunoaștem, să nu greșim, păcatele mele ! Ca element ajutător ar fi „Cortina de fier” de altădată, bâjbâi ignorant, că tot ei au croit-o la sfârșitul Ultimului Război Mondial. Angajamentul de pe urmă – „Nu vom lăsa loc de diviziuni care vin în contra intereselor noastre colective” – are un haz nebun. Apropo, împărțirea Europei pe viteze nu-i un fel de diviziune?
2. „Vom rămâne uniți, la bine și la rău.”
Citește mai departe ...Ce a putut sa spuna Radu Mazare in fata judecatorilor! Sedinta s-a incheiat IMEDIAT!

Stirile zilei
doctorulzilei.ro
Alte articole din categoria: Opinii EVZ
Alte articole din categorie

Referendumul nu mai este în mâinile politicienilor
19,00Lei
LASA UN COMENTARIU