• avocat
  • scriitor
  • publicist

Iarăși despre decizia nr.405 din 15 iunie 2016 a Curții Constituționale

    Splendidă motivarea deciziei Curții Constituționale privind infracțiunea de abuz în serviciu ! (Cu o singură observație: nu se face nicio referire la normele metodologice de aplicare a legilor, pentru că în acest caz guvernul și parlamentul operează o delegare legislativă. Vor fi ele asimilate  legilor primare, potrivit principiului „accesorium sequitur principale” ?) Se întâmplă tot mai rar să găsești înlăuntrul unei hotărâri judecătorești satisfacții estetice, tot mai rar… Am citit în ultima vreme atâtea bazaconii, așa zis juridice, încât, adesea, îmi pare rău că sunt jurist. Din păcate, decizia respectivă suferă  de un viciu  originar – este pronunțată  de o instanță de contencios constituțional, iar nu penal. Căci toată partea expozitivă, este, de fapt, o interpretare inteligentă și riguroasă  a art.297 din Codul penal, cu argumente ce exced însă Curții Constituționale. Oricum, aceste considerente n-ar trebui, de acum înainte, să lipsească  din conținutul sentințelor și deciziilor penale pronunțate în cauzele al căror obiect este infracțiunea de abuz în serviciu.

      După expozeul plin de miez doctrinar și jurisprudențial,  sub care m-aș semna oricând, dispozitivul mă  trezește la realitate – Curtea  „constată că  dispozițiile art. 246 al.1  din Codul penal din 1969 și ale  art. 297 al.1 din Codul penal  sunt constituționale în măsura în care prin  sintagma  «îndeplinește în mod defectuos» din cuprinsul acesteia se înțelege «îndeplinește prin încălcarea legii»”. E ca și cum ai spune că  în măsura în care o ființă are două picioare, ea este om. Or, în virtutea legii de organizare  și funcționare Curtea era obligată să decidă dacă, într-adevăr, controversata vietate are sau nu două picioare ! România va fi pe veci  patria compromisurilor de  orice fel, iar de acest spirit tranzacționar nu avem scăpare, e zeul nostru tutelar.

    Rămâne, totuși, splendoarea motivării deciziei, și, poate, de aici va începe și abordarea altfel a  normei penale în discuție. Dar sunt sceptic, alde  Dorel din Justiția retributivă  (?!) nu au încredere în celelalte instituții ale  statului și vor lovi din nou. Vor lua o coală albă, vor scrie netulburați „Hot.”, vor face trimitere  la niște alineate carcerale și cu asta basta, „one way ticket”… spre Justiția sadic-exhibiționistă.

Va puteți abona la articole prin e-mail:

Citeste si...

18 ianuarie, 2024

Splendidă motivarea deciziei Curții Constituționale privind infracțiunea de abuz în serviciu ! (Cu o singură

15 ianuarie, 2024

Splendidă motivarea deciziei Curții Constituționale privind infracțiunea de abuz în serviciu ! (Cu o singură

20 noiembrie, 2023

Splendidă motivarea deciziei Curții Constituționale privind infracțiunea de abuz în serviciu ! (Cu o singură

Articole similare

Despre corupți, altfel !
VIZUALIZARI
Despre frica judiciară
VIZUALIZARI
Înainte de pronunțare
VIZUALIZARI
Două temeiuri juridice pentru o achitare ?!
VIZUALIZARI
Justiția, ca joc de societate
VIZUALIZARI
Cazul Piedone
VIZUALIZARI
Avocați și avocați...
VIZUALIZARI
Care egalitate de arme ?
VIZUALIZARI