Scoși cu forcepsul printre sudalme și opinteli strașnice, portofoliații Cabinetului „Ilie de la sculărie” s-au trezit ca aia-n târg și s-au luat la harță cu dezastruoasa moștenire[1] și dă-i, și luptă! Ce mai, taman ca-n epigrama păstoreliană:
„Cu greu îmi vine să aștern
Un adevăr ce nu-l suport,
Ca tocmai tu să fii cel mort
Și Cațavencu cel etern…”[2].
Și când te gândești că adunătura asta de cațavenci e, aproape, aceeași care ne-a băgat în groapa datornicilor faliți, zău că demagogia n-are limite și rușine între malurile Dâmboviței! Desigur, nu i-am zvârlit în oala cu lături și pe useriști, căci ei n-au participat la „desmădularea” țării, nu, au stat prin piețe și au hulit ceea ce li se ordona să afurisească propagandistic !
După ce și-au izbit scăfârliile de pereții locantei din Piața Victoriei în căutarea soluțiilor miraculoase, noii (a, da, și vechii !) guvernanți și-au suflecat mânecile și au tăbărât asupra taxelor și impozitelor, beștelindu-le că-s pipernicite ! Drept urmare, după ce au nădușit zile de-a rândul, ortacii Bolojanului au anunțat că programul scoaterii României din comă e gata! Specialiștii s-au bulucit să se arate la televizor și să ne asigure că impactul fiscal bugetar lăsat nouă sub bradul de vară va aduce, în sfârșit, însănătoșirea economiei valahe. Așa că l-am desfăcut cu precauție, păi, la cât ne-au păcălit regimurile anterioare, la ce vă așteptați? Și nu m-am înșelat, căci înăuntru își vârâse coada dracu’, unu’ , sigur, fără cetățenie română ! Oho, și ce semăna cu tartorul lui cu coarne bruxelleze ! Care, sceptic în privința promisiunilor lacheilor săi de la București că vor reduce cheltuielile bugetare, i-a înfipt sula-n coaste și l-a silit, ca să nu fie tras pe sfoară, să majoreze dările pentru fiecare categorie de cetățeni – consumatori ori producători -, niciuna n-a scăpat ! Iar consecințele inconștientelor măsuri nu vor întârzia să apară și mă gândesc, de pildă, la contractarea economiei și la creșterea inflației (prețurile bunurilor și serviciilor vor exploda!), la scăderea puterii de cumpărare, cu osebire a necăjiților, în condițiile impozitării pensiilor mai mari de 3000 lei. De asemenea, capitalul autohton se va prăbuși, iar destule firme mici și mijlocii se vor închide, importurile vor crește, spre mulțumirea străinătății. Care nu se va mai înghesui să investească în vatra carpato-danubiano-pontică devenită neprofitabilă ! Pe de altă parte, ridicarea TVA va paraliza competitivitatea agenților economici băștinași și cei cu parale o vor tuli pe meleaguri cu fiscalitate prietenoasă. În cele din urmă, veniturile bugetare se vor diminua considerabil, invers proporțional cu evaziunea fiscală, ce va înflori ca-n zorii postcomuniști. Chiar să nu aibă habar ciurda de miniștri proeuropeni (sic!) că reducerea cheltuielilor bugetare nu înseamnă și creșterea concomitentă a impozitelor și taxelor ? Deoarece, o fiscalitate acceptabilă pentru agenții economici și salariați duce la o conformare la plată pe măsură[3]. Scârbit, am legat cadoul de austeritate la loc și l-am aruncat în hazna, oricum învârfuită cu fel de fel de mizerii guvernamentale !
Apropo, deloc surprinzător, jalnicul președinte de la Cotroceni a șters-o din spațiul public în săptămânile ultime, sfătuit inteligent de camarilă, și s-a pitit în papucii Primei Doamne cu statut neoficial. De acolo, l-a pălit mișelește, pe la spate, pe orădean: „Răspunsul este că a fost o presiune a timpului pentru piețele financiare care au fost expuse an de zile la promisiuni neonorate ale României de a reduce cheltuielile, singurul răspuns care era credibil pentru ei sub presiunea timpului a fost că vor crește venituri. Însă, pe chestiunea TVA-ului, de care sunt sigur că sunteți interesați, angajamentul guvernului în momentul în care el a fost învestit a fost că TVA-ul nu va crește. Și că vom avea o reevaluare la începutul lunii octombrie, înainte de evaluarea Comisiei din 15 octombrie și vom vedea în acel moment dacă măsurile sunt suficiente sau nu. Pentru ca România să poată să treacă de această perioadă fără majorarea TVA-ului, erau nevoie și erau absolut realizabile un set de măsuri, discuții cu Comisia, cu agenția de rating și această măsură putea să nu fie luată la acest moment”.
Cât despre premier, picat de bunăvoie în capcana întinsă perfid, mă întreb dacă îl va prinde iarna în fruntea bucatelor otrăvite! Parcă-l și văd luându-și tălpășița, după ce „Monsieur Merdenea” îi va da papucii ca să potolească orișicât gloata furioasă. Iar pesediștii o vor întinde și ei în opoziție, deoarece altă șansă nu au ca să mai rămână în viitor pe scena politică.
[1] Nu neg îndreptățirea lor de a-i pune la stâlpul infamiei pe predecesori, de vreme ce Marcel Ciolacu a cheltuit, în perioada 2023-2025, 65 miliarde lei de la Fondul de rezervă, spre deosebire de guvernele precedente – 7,81 (Viorica Dăncilă), 7,96 (Ludovic Orban), 3,94 (Florin Cîțu) și 6,24 (Nicolae Ciucă). (Cifrele, în miliarde, au fost publicate în revista Q Magazine din iulie 2025.)
[2] Păstorel Teodoreanu, Catren omagial către Caragiale
[3] Să nu vă închipuiți că, înainte de a sintetiza aceste consecințe ale măsurilor de austeritate, n-am consultat experți în domeniu, nu, n-am scris de capul meu rândurile de mai sus, fiți siguri !