În urmă cu șapte ani, tot în aceeași perioadă, începea calvarul mamei, care avea să dureze câteva luni, la capătul căruia m-am trezit orfan. Dintr-odată și pe neașteptate. Uneori  mi se face așa de dor de mama încât m-aș mulțumi  s-o mai văd în viață  măcar ca în Săptămâna aia a Patimilor

 (Fragmentele sunt din cartea Jurnalul banalității, apărută în anul 2015 la Editura RAO.)

*

     Ca din senin, moartea s-a năpustit  asupra mamei mele şi a muşcat-o de cap. A prins-o straşnic şi o ţine strâns,  să nu care cumva să o scape. O sfârtecă lacom, bucată cu bucată, ca orice fiară sălbatică şi întărâtată de mirosul sângelui. I-a molfăit memoria, acum îi roade cuvintele şi, în schimbul femeii  frumoase  de  odinioară,  îmi  lasă  în  loc o ruină. M-am dat la cruda  jivină, am gonit-o,  am lovit-o cu pietre, am insultat-o grav, am implorat-o  mai apoi, i-am căzut  chiar şi în genunchi şi m-am umilit ca niciodată. Degeaba. Hapsâna nu s-a îndurat de lacrimile ce-mi curg şiroaie  şi o aud în  fiecare noapte cum  trage  fâşii  de viaţă din trupul slăbit al mamei. Dacă ea, sărmana mama, şi-ar fi văzut  băiatul astfel încolţit,  cu siguranţă că l-ar fi salvat. S-ar fi bătut cu moartea până la pieire şi ar fi biruit-o, cu siguranţă o alunga. Că aşa fac  dintotdeauna mamele,  îşi apără puii. Pe când eu nu sunt  în stare s-o scot  din colţii nemernicei… Şi cum să nu urlu, cum ? Aşa începe Săptămâna Patimilor   mele. Îndură-Te, Doamne, şi uşurează-i mamei chinul !

                                                  *

Azi, Iisus mai usucă o dată smochinul neroditor şi le spune ucenicilor, miraţi de noua minune: „Adevăr  vă grăiesc: Dacă  veţi avea credinţă şi nu vă veţi îndoi, veţi face nu numai ce s-a făcut cu smochinul, dar şi muntelui acestuia de-i veţi zice:  Ridică-te şi aruncă-te în mare !, aşa va fi. Şi pe toate câte le veţi cere rugându-vă cu credinţă, le veţi primi.”(1)

Dar eu nu cer muntelui să se  azvârle în mare, ci doar  să se ridice mama din pat şi să fie ca înainte, atât.

 

––––––––––––––

1 Sfânta Evanghelie  după Matei