România a părăsit  previzibil și rușinos turneul final al Cupei Europei la fotbal. În curând va începe Olimpiada, mai sunt câteva săptămâni. Speranțele unor medalii sunt anemice, sportul românesc este în comă. Ca și țara, ca și oamenii de aici. Unde sunt sportivii de altădată ? se întreabă toți cu firească nostalgie. Cum unde ?, în România  aia din amintiri,  pe care ne-am  grăbit s-o distrugem cu atâta râvnă. Până  când Educația fizică nu va fi reabilitată  în școli,  iar copiii nu vor fi dezvățați să se ascundă în spatele scutirilor medicale, vom rămâne codașii Europei și la  mișcare. Să lăsăm manelele, discotecile și tabletele, maidanul virtual, și să ne întoarcem la campionatele școlare, municipale, județene și republicane, la  vechea „Daciada”, primenită și redefinită potrivit sloganurilor actuale !

    Nu demult, ministrul Educației din Elveția îi spunea omologului său român că, la ei, orele de Educație fizică reprezintă  o treime din programa școlară. O treime ?,  s-a mirat musafirul. „Da, fiindcă, înainte de a avea un popor de  genii, avem nevoie de un popor  sănătos. Or, dacă avem un popor  sănătos, geniile vin de la sine !”, așa i-a răspuns demnitarul din Țara Cantoanelor.

     Guvernanții de la noi, se pare, nu mai vor să aibă nici măcar popor, altceva ce să înțelegem din politicile  falimentare derulate în anii din urmă în învățământul  neaoș ?