• avocat
  • scriitor
  • publicist

Mihai Dinu, pamfletarul - sau Cum scăpăm de DNA -

UCIDE CORUPȚIA ?

 

Doar nu-i otravă să o bei  întâmplător, bolovan să-ți cadă în cap, cui ruginit să-ți intre în picior și să dea în septicemie.

Adică… să se înțeleagă că, pe cel care a primit un milion euro mită, îl așteaptă sfârșitul ?

Aberant. Faptul că el a luat banii grămadă a fost  scutit de chinul de a-i strânge ban cu ban, de toate privațiunile unei astfel de economii.

La rândul său, cel care a dat milionul și-a  rezolvat problema pe loc, fără să mai fie confruntat cu neajunsurile de care ar fi avut parte dacă nu dădea banii.

Cum să ucidă corupția? Avantajele ei sunt uriașe pentru fiecare om, pentru societate în general, greu de înșirat pe hârtie.

Un exemplu la întâmplare: crearea locurilor de muncă.

Logic, dacă nu ar fi fost corupția, nu ar fi existat  DNA-ul central și teritorialele, care au înființat sute sau chiar mii de locuri de muncă (dactilografe, șoferi, ofițeri de poliție judiciară,  experți, procurori). Crearea DNA a atras investiții pe termen lung, cum ar fi achiziționarea tehnicilor de ascultare, interceptare, urmărire, toate de ultimă oră. Corupția a dus la apariția individului actual, iar categoria socială din care face parte este cea a băieților  deștepți, ași în afaceri, dezvoltatori strategici, buni cunoscători ai economiei de piață.

Corupția a modificat limbajul actual; se vorbește codificat la telefon, în pat, la toaletă, în lift, cabinete ministeriale, restaurant. Sigur, acesta este un dezavantaj, deoarece, pentru traducere se apelează uneori la traducători DNA. Să fim realiști, corupția este tămăduitoare, vindecă pe loc. Lipsa ei duce la deces, chiar pe masa de operație sau înainte de a fi programat, pentru că nu vei fi programat. Corupția te poate include în Top 300 fără efort.

Pe scurt, alte câteva avantaje ale corupției. Posibilitatea obținerii cu ușurință a titlurilor univesitare, în știința dreptului (avem foarte mulți doctori), a contribuit la descoperirea a zeci de talente literare, științifice, sociologice, politologice, talente care, fiind în libertate nu au avut timp să se afirme. În fine, datorită corupției suntem mai bine cunoscuți în lume decât ar fi făcut-o frunzulița online, palmierii sau vampirii. Altminteri, de ce ar mai veni periodic câte o comisie UE, sau vreun reprezentant de dincolo de ocean ? În lipsa corupției s-ar mai interesa cineva de noi ?

Ne-ar mai privi cu interes America ?

Așadar, este bine să spunem: corupția ucide ? Mor numai cei în afara ei. Are cineva un antinevralgic ?

 

 

COADĂ MARE LA DNA

 

Azi, pur și simplu coada la intrare a fost mare, s-a întins până  sus, în stradă. S-a aflat și de ce: s-au dat bilete de odihnă și tratament, la mai toate stațiunile cunoscute, Jilava, Rahova etc. Deși coada a fost mare, s-a înaintat în liniște. Nu s-a intrat prin față. Au fost ceva voci, când s-a intrat peste  rând, de cei  cu cătușe, dar cei care-i însoțeau au  motivat urgența și lumea s-a potolit. Biletele nu se dau pe loc. Din păcate,  birocrația funcționează și  aici. Durează ceva  timp.

Alte instituții afiliate emit biletele, pe diferite perioade, în funcție de  diagnosticul stabilit. Dar oricum, din moment ce  DNA-ul ia fiecare persoană în evidență, sigur solicitantul va primi biletul, mai devreme sau mai târziu. Depinde de procedura medicală aleasă de solicitant. Dacă își recunoaște boala în fața medicului curant, poate beneficia de injecții  mai puțin dureroase sau chiar poate renunța la ele.

Poate fi tratat ambulatoriu cu ceaiuri. Dacă informezi în scris personalul medical despre simptomele vreunei  boli ale unei persoane cunoscute sau necunoscute, ai parte de un tratament special,  te vindeci cam la jumătate din timpul prevăzut în bilet. Avantajul înscrierii la DNA este că biletul ți se aduce acasă la orice oră. Mai sunt unii, care, în ciuda epidemiei (au fost și victime), nu au timp să stea la coadă, au oroare de ea și se tratează ambulatoriu… cu antinevralgice.

Un proiect legislativ în dezbatere, cică, ar obliga toți cetățenii să ia bilete de odihnă, tratament, întreținere numai prin DNA, ca singur tour-operator.

 

– va urma –

Va puteți abona la articole prin e-mail:

Citeste si...

18 ianuarie, 2024

UCIDE CORUPȚIA ? Doar nu-i otravă să o bei întâmplător, bolovan să-ți cadă în cap, cui ruginit s

15 ianuarie, 2024

UCIDE CORUPȚIA ? Doar nu-i otravă să o bei întâmplător, bolovan să-ți cadă în cap, cui ruginit s

20 noiembrie, 2023

UCIDE CORUPȚIA ? Doar nu-i otravă să o bei întâmplător, bolovan să-ți cadă în cap, cui ruginit s

Articole similare

Despre corupți, altfel !
VIZUALIZARI
Despre frica judiciară
VIZUALIZARI
Înainte de pronunțare
VIZUALIZARI
Două temeiuri juridice pentru o achitare ?!
VIZUALIZARI
Justiția, ca joc de societate
VIZUALIZARI
Cazul Piedone
VIZUALIZARI
Avocați și avocați...
VIZUALIZARI
Care egalitate de arme ?
VIZUALIZARI