• avocat
  • scriitor
  • publicist

Diclofenac, nu Schengen !

S-a întors lumea cu fundu-n sus, fraților! Da, da, zău că nu exagerez! Păi, purece potcovit cu ocale de fier și politician băștinaș de rang înalt încătușat  pentru dare de mită nici dracu’ n-a pomenit! Pesedistul ciumat de ieri a ajuns rău de tot dacă trebuie să ungă în stânga și-n dreapta… Ehe,  odinioară – nu de mult -, burjuilor din Kiseleff nici nu le trecea prin scăfârlie că vor fi puși  în situația  inferioară,  detestabilă, de a „șpăgui”… Cum naiba, fiindcă mecanismele administrative le erau la îndemână (lor și celorlalți aleși ai neamului) și le învârteau după toanele hrăpărețe. Era suficientă o ridicare din sprânceană,  o privire mai acătării  și voia li  se împlinea pe dată,  nu ca acum, când ortomanul Bădălău  n-a mai avut încotro și, zic magistrații, s-a dedulcit la soluția strămoșească a peșcheșului, altminteri de muncușoara  alor săi s-ar fi ales praful și pulberea. Dușmanii PSD, în frunte cu paiața gonflabilă de la Cotroceni, răsuflă încântați și mulțumiți –  formațiunea celor trei roze s-a reformat! Ca și întreaga clasă politică, de vreme ce denunțătorul bădălăului  este un cetățean model, ex-parlamentar pedelist, cu o înaltă conștiință civică, reeducat în regim penitenciar. Lupta împotriva corupției, derulată cu surle și trâmbițe demagogice, a învins, prăsind astfel de exemplare. De unde și sloganul la modă: „Bateți păsatul cât e cald !”

                                                *

Apropo, „spionul” habsburgilor (cum l-au „alintat” auriștii ultrasului  George Simion) nu ne-a explicat încă schimbarea radicală (necum verticală!) a discursului oficial la adresa veto-ului austriac. Căci, una a vorbit acasă și alta a  fumat la Bruxelles. Să fi fost un șantaj la mijloc? Sau  este în joc  subiectul „despre care s-a vorbit mai puțin, dar care are o importanță deosebită în ceea ce privește interesele Austriei în România. Este vorba despre gazele din Marea Neagră. Compania austriacă OMV are la dispoziție mai puțin de trei săptămâni pentru a semna acordul de comercialitate pe gazele descoperite în perimetrul de la Marea Neagră: dacă nu o face până la 31 decembrie, își pierde licența de la data de 1 ianuarie 2023. Este probabil si motivul pentru care șefii OMV au fost la Klaus Iohannis la Cotroceni cu puțin timp înaintea votului pe Schengen prin care Austria șantajează România.  Acordul de comercialitate e pasul indispensabil pentru trecerea la dezvoltarea perimetrului și la investiția în sine. Deși chestiunea părea tranșată încă de astă vară, iar noua lege offshore fusese acceptată de OMV – și, odată cu ea, de celălalt partener, Romgaz – discuțiile și lobby-ul companiei austriece s-au reluat la sfârșitul toamnei, fără succes. S-a ajuns, astfel, la vizita directorului general executiv al OMV, Alfred Stern, chiar la Cotroceni, pentru o discuție cu Klaus Iohannis, în data de 21 noiembrie. Șeful statului român a cerut companiei austriece, în cadrul întâlnirii, să pornească de urgență investițiile în perimetrul Neptun Deep, însă partea austriacă a anunțat că nu va lua o decizie de investiție decât în vara viitoare, notează sursa citată.

Miza lobby-ului OMV vizează, însă, altceva. Conform unor surse convergente din administrația decidentă, consultate de CursDeGuvernare.ro, compania austriacă dorește o modificare a legislației în avantajul său, legislație care să se facă pe repede înainte și care să fie valabilă la data semnării acordului de comercialitate: adică modificări legislative în numai trei săptămâni, pentru o conjunctură legislativă cât mai avantajoasă la data acordului. În discuție se află, în speță, distribuirea și vânzarea volumelor de gaz ce urmează să fie extrase.

Potrivit calculelor OMV, după acoperirea necesarului de gaze de partea românească pentru România și Republica Moldova (care va fi alimentată pe viitor de către România prin gazoductul Iași-Ungheni pus în funcțiune sâmbăta trecută), ar rămâne circa 2 miliarde de metri cubi anual, pe care compania austriacă ar vrea să le cumpere cu prioritate. Într-o atare situație, România ar putea dispune, practic, doar de gazele care să-i asigure consumul intern, ei și Republicii Moldova. Astfel că partea austriacă tergiversează un răspuns privind investiția: căci tergiversarea pune o presiune tot mai mare pe România care, prin Romgaz, a cheltuit deja un miliard de euro pentru participația EXXON, și se pregătește să mai cheltuiască încă un miliard pentru partea sa de investiție.”[1]

Pe  tăcerea inexplicabilă  și suspectă a neamțului neiubitor de țară cresc, iată,  fel de fel de scenarii, de bârfe… Niciuna în favoarea lui !

                                                *

Uneori, mă întreb ca prostănacul, într-o doară, cum de ne-am pricopsit cu un asemenea ins, lipsit de orice calitate, în fruntea statului desmădulat… Sigur, n-a fost îndeajuns voința lui maladivă de putere, a mai trebuit ceva – votul câtorva milioane de inconștienți. Defel un mizilic…  Să mă ierte cei care l-au preferat de două ori în dauna unor păcălici, dar deplinătatea lor mintală îmi ridică justificate îndoieli, îndeosebi a ălora buluciți în stradă după anunțarea rezultatelor ca să sărbătorească victoria… democrației pe  plaiurile mioritice! Parcă îi și văd țipând ca loviți de streche și vomitând lozinci de-o demagogie abjectă. Imaginea prostiei fudule, cu fandoseli de emancipare.  Chiar, ce-or simți ei acum și nu numai acum, întrucât de opt ani sufragiatul lor ne-a îngropat și ultimele iluzii?

 Sst, chestia cu perenul rău minor mă dezgustă la culme, e scuza ticăloasă a  indivizilor scurți de minte!

                                                *

Aflu scârbit din cartea lui Daniel Morar că, în salonul de întâlniri de la  Cotroceni, apariția „Mamelucului” e anunțată (în difuzorul anume montat) cu solemnă  comicărie. Din boxa pângărită ritualic, o voce rostește  grav: „Excelența Sa, domnul  Klaus Werner Iohannis, intră în sală!” Ptiu, drace, tipul nu se mai încape în sine, iar psihiatrii se feresc să-l diagnosticheze din  motive  de siguranță națională. În curând, același glas  îi va însoți și plecarea din trebile obștei falite: „Excelența Sa, domnul  Klaus Werner Iohannis, iese din scenă!” Definitiv și neregretat de nimeni. Ori, l-or plânge simpatizanții electorali de altădată?  Pușchea pe limbă! Până atunci, exersați în continuare boicotul împotriva șnițelului vienez și a valsului straussian!  Și zâmbiți o clipă:  

„- Mamaie, ce zici matale de Schengen?

– Ce să zic, maică, eu mă simt bine și cu Diclofenac…”

Eu, nu, mai ales că la Sibiu se va construi, cică,  o stradă ce va purta numele infamului  locatar din Deal. Artera nu va avea niciun sens. Slavă Domnului, m-am liniștit! Și totuși de ce și-a schimbat „Excelența Sa” (sic!) discursul oficial la adresa veto-ului austriac?

                                                *

Prin aprilie, conform regulamentului unității din Palatul Victoria, generalul Ciucă  e obligat să-i cedeze fotoliul de premier soldatului  neinstruit Ciolacu. Numai că eu sunt sceptic și nu  mi-l închipui nici în ruptul capului pe Marcel, cu figura lui de coțcar provincial, staroste peste miniștrii băștinași.  Alianța asta contra naturii nu va dura la infinit și se va  preface în țăndări ! Și-n dosare penale, deoarece „vrem o țară ca afară”, nu-i așa ?  2023 este un an preelectoral și, ca de fiecare dată în ultimele două decenii, pereții șandramalei politice de la noi se vor murdări de sânge, în uralele excitate ale norodului, amator perpetuu de arestări și condamnări… „Jos penalii ! ”


[1]https://m.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/de-de-au-venit-sefii-omv-la-iohannis-si-de-ce-ne-santajeaza-austria-cu-schengen…

Va puteți abona la articole prin e-mail:

Citeste si...

7 decembrie, 2023

S-a întors lumea cu fundu-n sus, fraților! Da, da, zău că nu exagerez! Păi, purece potcovit cu ocale de fier și po

27 noiembrie, 2023

S-a întors lumea cu fundu-n sus, fraților! Da, da, zău că nu exagerez! Păi, purece potcovit cu ocale de fier și po

6 noiembrie, 2023

S-a întors lumea cu fundu-n sus, fraților! Da, da, zău că nu exagerez! Păi, purece potcovit cu ocale de fier și po

Articole similare

Fundul leninist al marxismului
VIZUALIZARI
Nedumeriri
VIZUALIZARI
Prima zi fără Gazeta Sporturilor...
VIZUALIZARI
Ce s-a întâmplat, de fapt? (partea II)
VIZUALIZARI
Ce s-a întâmplat, de fapt? (partea I)
VIZUALIZARI
Și spânzurat  e bine...
VIZUALIZARI
Studenții de ieri...
VIZUALIZARI
Discriminați-mă cu un pisoar!
VIZUALIZARI
„Educația, mai presus de toate !”
VIZUALIZARI
„Trendul” Patrick Mouratoglou
VIZUALIZARI