• avocat
  • scriitor
  • publicist

Rusia 2018, de la Petru cel Mare la... Deschamps

Prolog

 

          Musab e un puști  qatarez îndrăgostit nebunește de „mingea cu picățele”. Are  numai 14 ani și deja se pregătește pentru Cupa Mondială din  2022, când el va fi major. Țara sa, cu doar 2 000 000 de locuitori la o suprafață  de 11 437 km2 și cu un venit anual pe cap de locuitor de 102 943 de dolari, va organiza următorul turneu final. Desemnarea bogatului  emirat arab  a contrariat lumea fotbalistică de aiurea, însă mai târziu s-a aflat că votul de atunci a fost  viciat, contra cost, desigur, iar Sepp Blatter ar  fi pus în scenă întreaga mascaradă în scopul globalizării „sportului-rege”, pretextul nobil al oricărei fărădelegi. Dar și al comisioanelor de nerefuzat, motorul niciodată  gripat al capitalismului hain. Bunăoară, s-a zvonit că în contul forului internațional ar fi intrat suma de 880 de milioane de dolari, disimulată într-un contract de vânzare-cumpărare a unor drepturi de televiziune de către  Al Jazeera, post deținut de chiar emir… Deocamdată, ancheta trenează, cine s-ar încumeta să arunce în aer ditamai sărbătoarea oligarho-fotbalistică ?!

Musab nu cunoaște detaliile cu pricina și nici  nu-l  interesează, este un copil care visează să-i  vadă pe stadioanele ultramoderne din Doha și din  celelalte orașe pe Griezmann, Mbappé, Kane, Neymar și Hazard, eroii unei frenezii colective cu dimensiune planetară. Bunicul lui, originar din Anglia, îi povestise odată că Harold Wilson, cândva premier, supus al Reginei Elisabeta a II-a, purta mereu în buzunar fotografia echipei de football în care jucase în tinerețe. Cuvintele bătrânului îl impresionaseră și, de aceea, micuțul avea mereu asupra lui o poză cu Al Sheeb, Correia, Khoukhi, Salman, Hassan, Madibo, Hatim, Alrawi, Al Haydos, Afif,  Almoez, Boudiaf, Al Hajri și Alaaeldin, campionii Asiei[1] în 2019, la ediția găzduită de Emiratele Arabe Unite.

Musab cercetează și mângâie zilnic, cuprins de emoție febrilă, peticul acela de hârtie și își  imaginează că Moș Crăciun îi va aduce sub brad, peste  patru ani, cadoul cel mai râvnit: Cupa Mondială ! Și-și mai închipuie cum idolii săi vor face turul de  onoare cu statueta de aur în brațe, în  uralele tribunelor extaziate.

Musab, copilul  qatarez…

–––––––––––––––

[1] În finala de la Abu Dhabi, Qatar, antrenată de catalanul Félix Sánchez, a învins Japonia cu 3-1, golurile fiind înscrise de Hatim, Afif, Almoez și Minamino.

Va puteți abona la articole prin e-mail:

Citeste si...

14 martie, 2024

Prolog Musab e un puști qatarez îndrăgostit nebunește de „mingea cu picățele”. A

26 octombrie, 2023

Prolog Musab e un puști qatarez îndrăgostit nebunește de „mingea cu picățele”. A

12 octombrie, 2023

Prolog Musab e un puști qatarez îndrăgostit nebunește de „mingea cu picățele”. A

Articole similare

Qatar, Mondialul lui Messi, la apariție
VIZUALIZARI
QATAR 2022, Mondialul lui Messi
VIZUALIZARI
Macină viața, macină..., la apariție
VIZUALIZARI
Macină viața, macină…
VIZUALIZARI
România, la răspântie
VIZUALIZARI
Letiția Ilea - Târziu, despre Jurnalul banalității
VIZUALIZARI
Onor la nişte monştri sacri! - Mircea Canțăr
VIZUALIZARI
Homo homini... virus, la Paris - film de prezentare
VIZUALIZARI
Homo homini... virus, la Paris
VIZUALIZARI
Homo homini... virus, la Paris
VIZUALIZARI