• avocat
  • scriitor
  • publicist

Eu, necredinciosul !

      Pe fațada unei clădiri din centrul Bucureștilor este agățat un  banner uriaș pe care scrie: „Da, Eu vin curând.” Semnează „Împăratul Împăraților și Domnul Domnilor, Iisus Hristos”, da, chiar El ! Și ca să mă convingă, și-a iscălit și numărul de telefon mobil la care să-L contactăm ! L-aș fi sunat pe loc, dar nu știam ce să-I zic. Îmi  și închipuiam ciudatul dialog: „Alo, domnul Hristos ! Ce mai faceți ? Cum o mai duceți cu sănătatea ? E adevărat că veți veni în curând ? Să vă așteptăm, aveți nevoie de ceva ?…” Renunț la gândul blasfemiator,  mustrându-mi pârdalnica imaginație.

Chiar că  omenirea a luat-o razna…

                                                  *

Prin Moldova, trei popi au fost săltați de procurorii anticorupție. Cică păcătoșii l-ar fi șantajat   pe un înalt ierarh cu niște  poze cam deocheate. Enoriașii s-au oțărât la organele de represiune judiciară, pe motiv că fețele bisericești  erau oameni cu frica lui Dumnezeu, slujeau cu pioșenie biserica, țineau posturile, bla, bla… O bătrânică nu s-a sfiit să acuze posibilul abuz: „Lumea vorbește și DNA crede !” Definiție mai plastică a statului de drept  din România n-ar fi putut nimeri cineva. Femeia  aceea simplă a reușit, în cinci cuvinte, să  spună totul despre  starea nației. Ce raport MCV, ce documente de lucru ale porcoaielor de  comisii și comiții de aici și de aiurea, ce ditirambe propagandistice ? Nimic ! „Lumea vorbește și DNA crede!”

                                                  *

Cuviosul Martinian s-a călugărit  la 18 ani și a  trăit  un sfert de veac într-o  peșteră palestiniană în Cezareea. Dar schivnicia i s-a spulberat când o femeie desfrânată  i-a cerut găzduire și i-a mărturisit că a venit să vadă  cât de neprihănit este. Ca să-i arate, viitorul sfânt a aprins un foc și a intrat în el strigând: „De vei putea, Martiniane, să rabzi focul iadului, atunci  supune-te femeii !” Însă n-a rezistat flăcărilor și a șters-o din peșteră,  refugiindu-se pe o insulă pustie, unde, iarăși lucrarea diavolului !,  a naufragiat o fată, agățată de o scândură. La vederea ei, pustnicul  a fugit de-a rupt pământul, lăsându-i nefericitei coliba. După o pribegie de câțiva ani,  Martinian a murit la Atena, fără  ca Sărsăilă să-l mai încerce și cu alte primejdii.

Vasăzică, femeia ar fi iadul bărbatului,  dacă e să luăm în serios pilda Scripturii. La fel mărturisește și Augustin Buzura în Raport asupra  singurătății:  femeile sunt „ființe pe care natura le-a înzestrat numai cu hormoni și viclenie”, așa că „Ferește-te să stai de vorbă cu femei cum te ferești de otravă, dacă vrei să rămâi curat.”

Dar noi, cei mai mulți, deși n-am răbdat focul iadului, ne-am supus femeii. Fiindcă nimănui nu i-a trecut prin cap să se păstreze curat. Și atunci, unde e „simțul natural de divinație al femeilor în materie de iubire ?”1

Ce-mi lipsește  ca să fiu credincios ?, mă iscodesc adesea. Ce ?, îmi torturez de multe ori sufletul, dar nu găsesc un răspuns pe măsura  zbuciumului interior. Poate că n-am nimerit calea crucii, singura în măsură să te ducă  la mântuire. Căci crucea este și mântuirea,  și suferința, și izbăvirea, și speranța vieții de apoi… Poate că m-a îndepărtat de calea asta tocmai  învățătura  biblică. Păi de ce trebuie să suferim dacă vrem să ne mântuim, asemenea bolnavilor obligați să urmeze tratamente dureroase ? Știu, suntem bolnavi de moarte, însă nu doresc să „îmbrățișez lumea de pe cruce”, nu ! Vreau s-o strâng la piept cât sunt încă  viu, chiar de-ar  fi să rabd focul iadului  ! Nu am  vocație cristică, sărmane Martiniane !

Dar nici nu sunt în stare să mă tânguiesc, asemenea poetului  Dimitrie  Stelaru:

„Hei, am iubit și eu odată pe Dumnezeu,

Cum iubește viermele rana.”

––––––––––––

1Liviu Rebreanu, Gorila

 

Va puteți abona la articole prin e-mail:

Citeste si...

29 septembrie, 2023

Pe fațada unei clădiri din centrul Bucureștilor este agățat un banner uriaș pe care scrie: „Da, Eu vi

27 septembrie, 2023

Pe fațada unei clădiri din centrul Bucureștilor este agățat un banner uriaș pe care scrie: „Da, Eu vi

25 septembrie, 2023

Pe fațada unei clădiri din centrul Bucureștilor este agățat un banner uriaș pe care scrie: „Da, Eu vi

Articole similare

Drumul Ciucarului
VIZUALIZARI
Eibenthal, oaza de dumnezeire  
VIZUALIZARI
Clisura Dunării
VIZUALIZARI
Soarele, la răsărit...
VIZUALIZARI
Ștefan Mitroi și veșnicia satului teleormănean
VIZUALIZARI
Vacanță în Halkidiki
VIZUALIZARI
Fântâna din răscruce...
VIZUALIZARI
Omul cu ușile închise
VIZUALIZARI
Pe mare...
VIZUALIZARI
La meci, dar nu prea
VIZUALIZARI