În Jurnal din închisoare, Ștefan Andrei scrie că „Neapărat, studenții de la Drept ar trebui să facă o lună de practică în arest – să vadă ce oameni sunt aici, ce fapte au comis, cum trăiesc -, supunându-se și studenții tuturor regulilor arestului. Și asta, numai o lună. Să aibă vorbitor și să primească pachet… Ar chibzui mai mult atunci când trebuie să pronunțe o pedeapsă, s-ar putea, cu siguranță, să acționeze legal, dar responsabil și uman ca procurori, judecători și chiar ca avocați”.
În urmă cu câteva săptămâni, Washington Post relata că un judecător oarecare, Lou Olivera, l-a condamnat la 24 de ore închisoare pe un fost soldat al Forțelor Speciale dislocate în Afganistan. Veteranul Joseph Serna condusese sub influența alcoolului, iar în fața instanței a recunoscut că a mințit în legătură cu un test de urină. „Joe tremura când a venit să se predea. Am decis să îmi petrec noaptea executând sentința cu el”, a declarat magistratul. Și așa s-a și întâmplat, cei doi petrecându-și ziua carcerală împreună1…
De la o vreme, se tot discută despre caracterul exterminator al regimului penitenciar din România, unde, la trei zile, se înregistrează un deces. Sugestia ex-ministrului de Externe nu trebuie ignorată cu desăvârșire, dar nici pilda onorabilului Lou Olivera, pe care îmi este imposibil să mi-o închipui la noi.
Recent, niște americani au efectuat o vizită de lucru pe la câteva instanțe valahe. „Nu-i deloc în regulă ce se întâmplă la voi, a remarcat unul dintre musafiri. Păi media de vârstă a judecătorilor voștri se apropie de media de vârstă a naționalei de fotbal”. Și n-a exagerat cu nimic, fiindcă magistrații români visează să se pensioneze la 45-50 de ani, adică atunci când sunt în plină maturitate și competență profesională. O aberație de care însă nimeni nu se înspăimântă !
Asta e altă explicație a canibalismului judiciar care s-a încuibat tot mai primejdios în mentalitatea cursanților de la Institutul Național de Magistratură – tinerețea excesivă a corpului de judecători. Chiar, ați văzut că în filmele occidentale ori americane judecătorii sunt totdeauna persoane sărite în a doua jumătate a vieții ? Căci înțelepciunea presupune urcarea în etate, și ce altceva e judecata dacă nu înțelepciune ?
1Articolul din presa americană este preluat de revista Lumea nr. 6 din 2016