Un reputat medic psihiatru, profesorul Aurel Romilă1, după ce și-a examinat poporul ani de-a rândul, a pus un diagnostic care nu lasă loc vreunui dubiu: „Aproape o treime din populaţie suferă într-o formă sau alta de depresie. Însă nu pentru ei mă îngrijorez eu, ci pentru cei de deasupra stratului fin al normalităţii, pentru psihopaţi, care au ocupat toate posturile-cheie în ţară. De aia nu avem sănătate mentală în ţara asta, că populaţia se împarte în mare măsură între opresori (psihopaţi) şi oprimaţi (depresivi). Ăsta e un adevărat război social, dar cine recunoaşte? Cea mai gravă consecinţă a istoriei noastre din ultima sută de ani a fost felul în care s-a făcut selecţia umană. O societate care nu permite dezvoltarea persoanei e o societate slabă. Când personalitatea nu poate înflori, când e traumatizată, apar bolile psihice şi intervine ratarea. Ratarea e punctul în jurul căruia se învârte totul. E discrepanţa între ceea ce am putea deveni şi ceea ce ajungem să devenim în societatea de azi. Destinele sunt neîmplinite, ratate, curmate prematur, fiindcă deasupra noastră tronează nişte incapabili care ne pun piedici. Suntem condamnaţi la ratare de nişte psihopaţi. Şi asta nu de ieri, de azi. Iorga, Titulescu, câţi oameni de valoare nu au fost eliminaţi din societate de nişte nimicuri, de nişte anonimi? Dacă vii şi le vorbeşti oamenilor de normalitate, bun simţ, armonie, transcendenţă, spirit, te vor acuza că ai citit prea multe broşuri. Performanţa se măsoară azi doar în putere, bani şi sex. Trăiesc tragic această soartă a poporului român. N-o să iau mitraliera să fac circ, precum Vadim. Dar nu pot să nu mă întristez”.2
În definitiv, depresia cară cu ea și tristețea, altcumva nu se poate, cele două sunt surori. Doar opresorii sunt veseli, suspect de veseli și, de aceea, trebuie băgați în cămașă de forță și tratați cu atenție, nu cumva să se înmulțească !
1Aurel Romilă, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați medici psihiatri din țară, este doctor în medicină, profesor și inițiator al secției de Resocializare din cadrul spitalului „Alexandru Obregia” din București. „Psihiatrii”, cea mai mare lucrare de cercetare a sa a devenit deja manual de referință pentru specialiști.
2 Formula As.ro