• avocat
  • scriitor
  • publicist

Scrisoare din America

      Circulă în lumea asta virtuală o epistolă, trimisă  de o româncă stabilită  în SUA, despre alegerile câștigate de Donald Trump. Nu știu dacă expeditoarea există sau nu, însă  analiza  ei merită citită.

POATE ACUM VETI INTELEGE CEVA  !!!

    «…Un mesaj din țara lui Trump, de la o româncă stabilită în SUA, cu cetățenie americană și job premium la o multinațională, care, prin francheță și luciditate, fără emfază și emoții parazitare, a reușit să explice, firesc și convingător, inexplicabilul. Cred că mărturia ei reprezintă una dintre cele mai credibile și utile analize (din ce-am citit și auzit in media românească, până acum) vizând felul în care imposibilul a putut deveni posibil.

    Cu permisiunea autoarei, iată, în continuare, textul respectiv:

    „Hai că încep să mă dezmeticesc ! Şi cred că e mai simplu (şi pentru mine, să îmi fac ordine în gânduri – abia am dormit 3 ore) dacă pur şi simplu pun în scris câteva aspecte care nu se văd de acolo, şi pe care îmi e greu să le detaliez pe whatsapp sau FB. Observ că iar comentariile dinspre România sunt limitate în înţelegere şi cu tendinţa de generalizare şi explicaţii confortabile (americanii sunt proşti şi needucaţi şi sexişti). Nu judec pe nimeni, e greu să se vadă de acolo toate detaliile. Deşi ignoranţa şi misoginismul or fi fost aspecte importante,  problema e mult, mult mai complexă.

    În primul rând, e un moment dureros şi trist. Lumea la mine la firmă plânge. E foarte posibil ca munca noastră de international development să fie afectată, ca ăsta a spus clar că nu mai dă pomeni şi o să fie calat pe America First. O să aflu în următoarele zile exact care va fi impactul pt industria noastră, dar mai bine nu va fi.

    Acestea fiind zise, câteva precizări:

  1. Hillary a câştigat de fapt votul populaţiei. A pierdut la numărul de electori, aşa e sistemul de alegeri aici, conform Constituţiei. De exemplu: dacă un stat are 20 de electori („electoral votes”) şi Trump ia 51% de procente iar Hillary 49%, atunci regula e „the winner takes it all”. Deci Trump ia toţi cei 20 de electori. Există două excepţii: Nebraska şi Maine, unde în situaţii din astea numărul se distribuie conform voturilor. Din păcate, aceste două state au număr mic de electori (e stabilit în funcţie de mărimea populaţiei). Prin urmare, nu marea majoritate a americanilor a votat cu Trump!!!
  2. Alt mit: doar cei needucaţi şi proşti şi misogini şi rasişti au votat cu Trump. Fals! Îmi e greu să explic toată dinamica de aici. E inevitabil ca europenii să judece după criteriile alergerilor din Europa, dar aici e diferit. America e foarte diversă şi divizată. America are o clasă de mijloc puternică, în care baza e „micul business”. Ăştia au votat preponderent cu Trump care e business man (şi unul excepţional) şi împotriva sistemului care i-a cocoşat de taxe şi care a închis fabrici şi mine şi a exportat joburi în Mexic şi China. Majoritatea sunt în mid-west unde sunt oraşe industriale şi mine, care au fost închise şi sunt, economic, la pământ. Trump a mers acolo şi a făcut un plan să renegocieze acorduri economice şi să readucă joburi şi să taie taxe la business-uri. Clinton tocmai declarase că minele trebuie închise. Poţi să îi condamni?
  3. Mit: votul a fost unul anti-femei, au preferat să voteze un bădăran doar să nu voteze o femeie. Deşi sunt convinsă că au fost şi considerente din astea, principalul vot a fost anti-sistem, anti-establishment şi anti-status quo. Au fost alte femei (senatoarea Elizabeth Warren) care ar fi câştigat detaşat. Şi votul anti-sistem e de înţeles. Lumea (ca peste tot de altfel) s-a săturat. Clintonii sunt oamenii sistemului, oricât de competenţi ar fi. De 20 de ani Hillary e în politică, şi nu are rezultate notabile. Au făcut o grămadă de bani din contribuţii de la Wall Street pentru campanie şi pentru Clinton Foundation. Au legături strânse cu Wall Street şi marile corporaţii. În comparaţie, Trump, deşi nu are cunoştinţe politice şi nu are discurs lustruit politic, e perceput ca din afara sistemului şi cu succes profesional dovedit. Nu a avut nici 1$ de la corporaţii. Banii lui sunt din donaţii de la populaţie şi bani aduşi de acasă. Nu datorează nimănui nimic. Iar mesajul lui către populaţia dezamăgită şi uitată a fost „drain that swamp” (Washington-ul corupt).
  4. Mai mult de 60% din cei care au votat cu Trump au luat această hotărâre în ultimele 30 de zile. Hai să îţi spun pe larg ce s-a întâmplat în ultimele 30 de zile:

– Hillary a refuzat repetat să facă publice speech-urile către Goldman Sachs pentru care a fost plătită între 200-300 mii pe speech;

– Veteranilor de război (care l-au endorse pe Trump) li s-a cerut de către Pentagon să returneze bonusurile primite cu ani de zile în urmă, când s-au înrolat. Not good;

– Cel mai important: având în vedere că noiembrie e luna în care americanii se înroleaza în sistemul de asigurări de sănătate, tocmai au primit notificări că premiums la asigurarea Affordable Care Act (cunoscută ca Obamacare) că au crescut mult. În unele state (i.e. North Carolina, swing state câştigat de Trump, a crescut şi până la 30%). Acum ştii cum e, totul până iei omului bani din buzunar, mai ales că sunt asemenea costuri cu healthcare aici. Trump a vorbit cu toţi cei afectaţi şi a venit cu un plan să anuleze Obamacare. Asta a rezonat la populaţie. Poţi să îi condamni ?

– Acum 2 săptămâni a fost făcut public faptul că anumiţi moderatori trimiteau întrebările de la dezbateri în avans campaniei Clinton. O realizatoare cu mare experienţă, Donna Brazille, a fost dată afară pe motivul ăsta;

– A apărut pe Wikileaks cum vorbea Clinton de Bernie Sanders în primaries şi cum l-a atacat ca să nu fie nominalizat. Aşa că majoritatea votanţilor lui Sanders (cu mesaj puternic anti-establishment, anti-corporate, pro-populaţie) nu s-au regăsit în mesajul lui Clinton. Aăa că s-au mutat la Trump! Bernie e adorat în Vermont, dar mulţi de aici au considerat că mesajul lui a fost mai aproape de Trump decât de Clinton. Şi e corect;

– Trump a schimbat managerul de campanie cu o tipă absolut beton pe nume Kellyane Conway. Asta l-a mai lustruit, a schimbat strategia, a făcut un plan să ajungă la categorii uitate de populaţie, şi a ajutat mult.

  1. Strategia de campanie: Hillary a avut tot sistemul de partea ei. Mass media au favorizat-o şi l-au vilificat pe Trump. Preşedintele a făcut campanie pentru ea la greu, ca şi vicepreşedintele. În ultima săptămână, a adus toţi greii muzicii la mitingurile ei. Bruce Springsteen, Bon Jovi, Stevie Wonder, Katy Perry, Beyoncé si Jay Z… A mers pe sistemul vechi de campanie – discursul clasic, steril, promisiuni, sclipici şi bani, foarte mulţi bani. Şi a luat totul for granted. Nici nu a mers în state cu număr mic de electori (i.e. Vermont, unde Trump a venit în februarie). De Wisconsin a zis că „we have it on our pocket”. A pierdut în Wisconsin. Trump ? A început prin a da lopeţile cunoscute, după care a întors-o că el e autentic… spune lucrurilor pe nume. Nu e „parte din sistem”. Înţelege. Are business mind. Mergea în câte 5 state pe zi în fiecare cartier şi district. Iar bani? Cel mai mic buget de campanie dintre toţi candidaţii. De ce? Pentru că el, fiind entertainer şi având talent la a simţi oamenii, făcea show aşa că venea presa neplătită şi avea coverage toată ziua pentru 0$. Doar la sfârşit a avut câteva clipuri electorale. În rest? Nici un clip electoral. Iar bani mulţi a adus de acasă (ultima oară, 100 milioane). Zicea şefa de campanie, că nu îl puteau opri, „we don’t understand when this guy ever sleeps”. A muncit până în seara de dinainte ca un sclav, fusese în 6 state doar în ziua aia…pe când Hillary organiza concerte pentru „madam president” şi repeta discursul de câştigător. Nu a venit nici un senator să facă campanie cu el. Nici un artist. Nici un politician sau figură publică. Doar el şi familia lui (mai ales 3 din cei 5 copii, care au fost toţi eficienţi, decenţi, informaţi, politicoşi….nu genul de copii de bani gata care trag prafuri pe nas). La meeting-urile lui din ultimele zile au venit mai mulţi oameni decât la meeting-ul lui Hillary cu concert gratis Beyoncé. Iar discursul i s-a domolit, a fost informat, mai uman, mulţumită echipei din spatele lui.
  2. Implicaţii: deşi e dureros şi e nasol, nu va fi sfârşitul lumii. America are rule of law şi o democraţie care totuşi funcţionează. Instituţiile funcţionează indiferent de cine e preşedinte. Ce se crede în România, că Trump doar apasă pe buton şi gata, nu e chiar aşa simplu. Preşedintele nu face ce vrea. Atribuţiile îi sunt limitate iar de Congres nu poate trece. Exemplu: acum vreo două luni o lege semnată de Obama a fost întoarsă de Congres. Nu e Rusia şi nici o ţară africană unde un dictator face ce vrea. Pe de alta parte, da, vor fi probleme mari de percepţie. Nu mi-l pot închipui discutând cu Iranul sau cu Regina Angliei. O să dea lopeţi pe gură ori de câte ori nu urmează script-ul. De aceea, cred că va fi critic să aibă o echipă de oameni competenţi în jur, cum avea Reagan (care în rest era destul de ignorant, dar trece drept un mare preşedinte). Asta rămâne de văzut. Dacă o să fie în jurul lui nişte neaveniţi… Ăştia care au lucrat cu el spun că una din marile lui calităţi e să atragă talente. Să vedem.

        Prin urmare, îngrijorarea mea nu e că se joacă Trump la butoane. Am multe alte îngrijorări despre preşedentia lui (de exemplu, ce se va întâmpla cu asigurările sociale – vor fi reduse?).

     În fine, vestea rămâne tristă pentru mine, dar explicaţia e mult mai complexă decât ce văd că se vehiculează. Şi nu poţi să judeci votanţii lui Trump în masă ca ignoranţi şi rasişti. Nimeni nu e mai supărat ca mine pentru rezultatul ăsta dar lucrurile nu sunt chiar în alb şi negru.

     M-am gândit mult cum ar fi câştigat Bernie alegerile dacă era nominalizat. Toate sondajele îl dădeau câştigător cu un avans considerabil. Cum ziceam, a avut mare suport popular, dar mulţi din votanţii lui s-au dus la Trump.

     Multe lecţii de învăţat din asta. Mai ales să nu iei totul for granted şi să nu mergi tot pe drumurile şi mesajele bătătorite. Dar mesajul e clar – lumea s-a săturat de vorbe şi de politicieni şi totul trece prin stomac.

     Cam asta e…!”»

 

Va puteți abona la articole prin e-mail:

Citeste si...

1 aprilie, 2023

Circulă în lumea asta virtuală o epistolă, trimisă de o româncă stabilită în SUA, despre alegerile

25 martie, 2023

Circulă în lumea asta virtuală o epistolă, trimisă de o româncă stabilită în SUA, despre alegerile

28 ianuarie, 2023

Circulă în lumea asta virtuală o epistolă, trimisă de o româncă stabilită în SUA, despre alegerile

Articole similare

Lăsați copiii în pace ! (II)
VIZUALIZARI
Lăsați copiii în pace ! (I)
VIZUALIZARI
Nicolae Adam, Tu
VIZUALIZARI
Freddy Gârbaci, Houellebecq epuizat
VIZUALIZARI
Sorin Poclitaru - Mi-aduc aminte
VIZUALIZARI
„O carte pe an pentru fiecare elev”
VIZUALIZARI
Florentin Țuca - All a penis is, is just a large clitoris
VIZUALIZARI
Florentin Țuca - Speranța unei îmbrățișări
VIZUALIZARI
Ilie Bâtcă - Albinele și urșii
VIZUALIZARI