• avocat
  • scriitor
  • publicist

Criza sistemului penitenciar – posibile explicații

     În Jurnal  din închisoare, Ștefan Andrei scrie că „Neapărat, studenții de la Drept ar trebui să facă o lună de practică în arest – să vadă  ce oameni sunt aici, ce fapte au comis, cum trăiesc -, supunându-se și studenții tuturor regulilor arestului. Și asta, numai o lună. Să aibă vorbitor și să primească pachet… Ar chibzui mai mult atunci când trebuie să  pronunțe o pedeapsă,  s-ar putea, cu siguranță, să acționeze legal, dar responsabil și uman ca procurori, judecători și chiar ca avocați”.

    În urmă cu câteva săptămâni, Washington Post relata că un judecător oarecare, Lou Olivera, l-a condamnat la 24 de ore închisoare pe un fost soldat al Forțelor Speciale dislocate în Afganistan.  Veteranul Joseph Serna condusese sub influența alcoolului, iar în fața instanței a recunoscut  că a mințit în legătură cu un test de urină. „Joe tremura când a  venit să se predea. Am decis  să îmi petrec noaptea executând sentința cu el”, a declarat magistratul. Și așa s-a și întâmplat, cei doi petrecându-și ziua carcerală împreună1

    De la o vreme, se tot discută despre caracterul exterminator al regimului penitenciar din România, unde, la trei zile, se înregistrează un deces. Sugestia ex-ministrului de Externe nu trebuie ignorată cu  desăvârșire, dar nici pilda onorabilului Lou Olivera, pe care îmi este imposibil să mi-o închipui la noi.

     Recent, niște americani au efectuat o vizită de lucru pe la câteva instanțe valahe. „Nu-i deloc în regulă ce se întâmplă la voi, a remarcat unul dintre musafiri. Păi media de vârstă a judecătorilor voștri se apropie de media de vârstă a naționalei de fotbal”. Și n-a exagerat cu nimic, fiindcă magistrații români visează să se pensioneze la 45-50 de ani, adică atunci când sunt în plină maturitate și competență profesională. O aberație de care însă nimeni nu se înspăimântă !

    Asta  e altă explicație a canibalismului judiciar care s-a încuibat tot mai primejdios în mentalitatea cursanților de la Institutul Național de Magistratură – tinerețea excesivă a corpului de judecători. Chiar, ați văzut că în filmele occidentale ori americane judecătorii sunt totdeauna persoane sărite în a doua jumătate a  vieții ? Căci înțelepciunea presupune urcarea în etate, și ce altceva e judecata dacă nu înțelepciune ?

1Articolul din presa americană este preluat de  revista Lumea nr. 6 din 2016

 

Va puteți abona la articole prin e-mail:

Citeste si...

20 iulie, 2023

În Jurnal din închisoare, Ștefan Andrei scrie că „Neapărat, studenții de la Drept ar trebui să facă

30 iunie, 2023

În Jurnal din închisoare, Ștefan Andrei scrie că „Neapărat, studenții de la Drept ar trebui să facă

29 iunie, 2023

În Jurnal din închisoare, Ștefan Andrei scrie că „Neapărat, studenții de la Drept ar trebui să facă

Articole similare

Justiția, ca joc de societate
VIZUALIZARI
Cazul Piedone
VIZUALIZARI
Avocați și avocați...
VIZUALIZARI
Care egalitate de arme ?
VIZUALIZARI
Din „câmpul tactic”, fără ocolișuri
VIZUALIZARI
Un vis periculos!
VIZUALIZARI
Justiția „progresiștilor”
VIZUALIZARI
O zi amânată...
VIZUALIZARI