• avocat
  • scriitor
  • publicist

Să înceapă gălăgia !

„Să înceapă gălăgia,
Haide, haide România !”
Așa sună logo-ul tricolorilor pentru turneul final din Franța, de parcă aici, în vatra traco-dacică, ar fi încetat vreodată gălăgia ? De aceea, România se potrivește de minune cu gălăgia, e rima perfectă !
Diseară, fotbalul se va lua la întrecere cu teroarea islamică. Niciodată sportul acesta, atât de iubit, nu a avut un asemenea adversar. Mingea și basmul, pe de o parte, trotilul și moartea, pe de altă parte. Cine va câștiga ?
Fotbalul, desigur ! Adică Germania, mașina perfectă, mereu la turație maximă la turneele finale. Deși, astăzi, nemții nu au fundași de bandă, ce mult însemna Lahm !
A doua favorită este Franța, exuberantă de la mijloc în sus, dar cu doi stoperi centrali mult sub nivelul echipei. Și nici Sagna nu e cine știe ce.
Spania și-a pierdut din entuziasm, cred că Vicente del Bosque nu va mai continua după acest turneu, a câștigat tot ce se putea câștiga. Gloria istovește și ea, nu doar eșecul. Furia Roja va ieși cu greu din grupă, dacă va ieși !
Italia vine cu un lot mai subțire ca niciodată. Squadra azzurra stă bine în defensivă, însă la mijloc și în atac peninsularii suferă cumplit.
Anglia speră ca întotdeauna, au apărut mulți tineri furioși – Kane, Rashford, Sterling, Alli -, dar titlurile se câștigă nu din elan, ci dintr-o știință a jocului pe care trupa lui Roy Hodgson n-a dobândit-o, încă.
De unde ar putea apărea surprizele ?
Belgia, posibil, deși apărătorii laterali sunt rudimentari, fără niciun aport ofensiv. Iar Fellaini și Witsel, la centrul terenului, sunt catastrofali împreună. Nici Mark Wilmots nu este antrenorul ideal pentru pleiada de vedete a „Dracilor roșii”.
Mai degrabă Islanda, o echipă harnică și arțăgoasă, omogenă și solidă nu doar fizic, ci și psihic. Sau Țara Galilor, cu un Bale în vârful carierei, secondat de jucători aprigi, formați într-un campionat puternic.
Croația ar trebui să-și valorifice mai bine valorile individuale, dar îi lipsește un selecționer pe măsură. Instabilitatea băncii tehnice spune totul despre atmosfera din vestiar.
Polonia, Elveția, Rusia, Ungaria, Ucraina, Cehia, Slovacia și Suedia sunt echipe mălăiețe, ușor confundabile una cu alta, n-au contur.
Portugalia, Turcia și Austria au o doză de imprevizibilitate care lipsește celorlalte concurente, însă nu sunt în stare să ducă în același ritm un turneu final de la un capăt la altul.
România, Albania, Irlanda și Irlanda de Nord vor fi greu de învins, își vor vinde scump pielea, adversari incomozi și atât.
Nu am așteptări deosebite de la această a cincisprezecea ediție a Campionatului European. Fotbaliștii sunt sleiți, după campionate naționale istovitoare, iar atmosfera de război din Franța nu-i va îmbia la prelungirea sejurului.
Așadar, Franța și Germania în finală, pe 10 iulie !

Va puteți abona la articole prin e-mail:

Citeste si...

15 aprilie, 2024

„Să înceapă gălăgia, Haide, haide România !” Așa sună logo-ul tricolorilor pentru turneul final din Franț

4 aprilie, 2024

„Să înceapă gălăgia, Haide, haide România !” Așa sună logo-ul tricolorilor pentru turneul final din Franț

21 martie, 2024

„Să înceapă gălăgia, Haide, haide România !” Așa sună logo-ul tricolorilor pentru turneul final din Franț

Articole similare

O amintire cu... potriveli studențești
VIZUALIZARI
La Întorsura Buzăului
VIZUALIZARI
S-au întors berzele !
VIZUALIZARI
Dinu Săraru, la 85 de ani
VIZUALIZARI
Dinu Săraru, in memoriam
VIZUALIZARI
Atunci, la sfârșit de februarie...
VIZUALIZARI
Sebastian Papaiani, „o poezie a naturii”...
VIZUALIZARI
Cândva, în Grozăvești...
VIZUALIZARI
Momcilo Luburici, in memoriam
VIZUALIZARI